Tuntisuunnitelmia 1.-2. luokan englantiin
Tämän sivuston valmiit tuntisuunnitelmat soveltuvat A1-kielen 1.
ja 2. luokan opetukseen. Tuntisuunnitelmat ovat vapaasti käytössäsi. Tuntisuunnitelmat on tehnyt Liisa Taimen keräten ideoita opetukseen eri lähteistä.
1. tunti, teemana tutustuminen, itsensä esittely
- TUTUSTUMINEN: Käsinuket, nimeltään Ben and Jerry esittäytyvät ja käyvät sanomassa jokaiselle lapselle erikseen "Hello, my name is Ben/Jerry. What's your name?" Oppilas vastaa omalla nimellään.
- Kuunnellaan Super Simple -song "What's your name?" Huomioidaan laulun jälkeen sanonta "Nice to meet you!"
- Jokainen nostaa itselleen sorminuken. Lauletaan laulu uudelleen sorminuken kanssa.
- Kierrellään luokassa kysymässä toisilta sorminukeilta "what's your name?"
- Hutchy Butchy -leikki kysymyksellä What's your name? Oppilaat istuvat tuoleilla piirissä, tuoleja on yksi vähemmän kuin
oppilaita. Yksi oppilaista menee luokan ulkopuolelle. Sillä aikaa päätetään, kuka on Hutchy Butchy. Oppilas kutsutaan takaisin huudahduksella "Welcome". Oppilas tulee takaisin sisään, menee piirin keskelle ja kyselee
vuoron perään oppilailta "What's you name?". Oppilaat vastaavat hänelle
nmensä mukaisesti englanniksi "My name is..." Kun oppilas kysyy Hutchy Butchylta, hän vastaa "My name is Hutchy Butchy." Tällöin kaikki vaihtavat paikkaa ja kysyjä yrittää istua
jollekin vapautuvista tuoleista.
Lisää pelin eri versioita täältä. - Loppupiiri: keskutellaan, mitä tänään opimme.
- Lopuksi opiskellaan loppurytmi / -loru:
- Bye, bye, good bye, bye, bye friends, (Taputetaan reisiin kaksi kertaa, kädet yhteen kaksi kertaa, kaksi kertaa reisiin, yhden kerran käsiin)
- bye, bye, good bye, see you nex time! (Toistetaan sama taputusrytmi toisessa säkeistössä.)
2. tunti, teemana tutustuminen, itsensä esittely, kielitietoisuus
- Tervehditään jo ovella englanniksi opettaja ja vastataan kysymykseen "What's you name?"
- Lauletaan viime kerralla opittu laulu.
- Kerrataan edelleen sanonta "nice to meet you!"
- Keksitään itselle "uusi nimi". Käydään sorminukkejen tai käsinukkejen kanssa esittäytymässä toisille englanniksi.
- Pelataan viime kerralta Hutchy Butchy -leikkiä.
- Istutaan piirissä. Opettaja näyttää erilaisia kuvakortteja. Korteissa on kuvia eri englanninkielisten maiden asioista, esim. Big Ben, koala, vaahteran lehti Kanadan lipusta jne. Lisäksi joitakin kortteja, jotka eivät liity englanninkielisiin maihin. Arvuutellaan, mitkä kuvat liittyvät englanninkielisiin maihin.
- Pohditaan, mitä tänään opittiin ja kerrattiin.
- Toistetaan viime kerralla opittu loppurytmi/-loru.
3. tunti, teemana tutustuminen, itsensä esittely, voinnin kysyminen
- Virityksen voi tehdä hyvällä säällä ulkona. Tehdään nimi + liike -rinki. Asetutaan piiriiin. Opettaja sanoo "hello, my name is..." ja tekee jonkin liikkeen, vaikka hypyn. Muut toistavat "hello + opettajan nimen" ja tekevät saman liikkeen. Seuraavaksi opettajan vieressä seisova oppilas esittelee itsensä ja liikkeensä ja mennään koko rinki läpi. Mietitään lopuksi, mitä kaikkia liikkeitä opimme ja voisiko ne yhdistää vaikka liikesarjaksi.
- Lauletaan yhdessä Hello, What's your name?" -laulu.
- Käydään käsinukkejen kanssa kyselemässä nimiä.
- Kuunnellaan uusi "Hello!" -laulu. Laulu käsittelee voinnin kysymistä. Kuuntelemisen ja mukana "tapailun" jälkeen opetellaan liikkeet. (Laulun sanat ja liikkeet alla.)
- Esitellään laulun jälkeen pantomiimina parille liikkeitä ja pari sanoo englanniksi olotilan.
- Tutustutaan Iso-Britannian lippuun ja väritetään se.
- Loppupiiri, jossa pohdinnat, mitä tänään opittiin ja kerrattiin sekä loppurytmi.
Hello, hello, hello, how are you? (Vilkutetaan ja näytetään kavereita.)
Hello, hello, hello, how are you? (Vilkutetaan ja näytetään kavereita.)
I'm good. (Peukut pystyssä rytmikkäästi.)
I'm great! ("Kuin voimailija" hymyillään ja pullistellaan hauiksia.)
I'm wonderful! (Tehdään oikein iso aurinkoinen liike, viedään kädet yläkautta sivuille.)
I'm good.
I'm great!
I'm wonderful!
Hello, hello, hello, how are you? (Vilkutetaan ja näytetään kavereita.)
Hello, hello, hello, how are you? (Vilkutetaan ja näytetään kavereita.)
I'm tired. (Haukotellaan)
I'm hungry. (Hierotaan mahaa rytmin mukana.)
I'm not so good. (Peukut näyttävät rytmikkäästi alaspäin.)
I'm tired. (Haukotellaan.)
4. tunti, teemana: itsensä esittely, voinnin kysyminen ja olotilasta kertominen, kielitietoisuus
- Hello, my name is -liikerinki viime kerralta.
- "Hello!"-laulu ja tanssin viime kerralta.
- Heitetään taskunoppaa. Taskunopassa on kuvakortteja Hello-laulun olotiloista. Käydään kuvat ja liikkeet yhdessä läpi. Heitetään noppaa ja sanotaan se olotila ja tehdään liike, joka tulee. Jokainen pääsee heittämään noppaa.
- Poison-leikki. Sama leikki kuin "myrkkysieni". Otetaan taskunopan kuvat piirin keskelle. Yksi oppilas menee luokan ulkopuolelle. Sovitaan muiden kanssa, mikä korteista on "poison". Oppilas kutsutaan paikalle huudahduksella "welcome". Hän alkaa kerätä yksitellen kortteja ja sanotaan aina se olotila, joka kortissa on. Kun oppilas nostaa "poison"-kortin, päättyy korttien kerääminen ja seuraava halukas oppilas pääsee luokan ulkopuolelle.
- Opettajalla on kuvia Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja Iso-Britanniaan liittyen. Opettaja laittaa maiden liput eri paikkoihin luokassa. Käydään toki ensin liput läpi, eli mikä on minkäkin maan. Opettaja näyttää kuvakortteja, esim. koalan kuvaa, ja oppilas siirtyy sen lipun luokse, johon uskoo koalan liittyvän. Keskustellaan hetki siitä, mihin maahan aina kortin kuva liittyy lisäten näin kulttuuritietoutta.
- Jatketaan Iso-Britannian lipun väritystä ja/tai muita Iso-Britanniaan littyevien kuvakorttien väritystä. Värityskuvia löydät koulun värityskuvakansiosta.
- Loppurytmi/-loru.
5. tunti, teemana: Lisää tervehdyksiä, aikaisemmin opitun kertaaminen
Kohdat 1-4 kannattaa leikkiä ulkona tai liikuntasalissa.
- Nurkkaleikki tervehdyksillä "Hello", "good morning", "good afternoon" ja "bye, bye". Sovitaan pihalla, mikä nurkka "edustaa" mitäkin tervehdystä tai hyvästelyä. Opettaja asettuu keskelle, sulkee silmät ja laskee englanniksi 1-10. Tämän jälkeen hän sanoo yhden nurkan tervehdyksen/hyvästelyn. Kaikki oppilaat, jotka ovat ko. nurkassa, tulevat opettajan avuksi keskelle laskemaan ja joku heistä sanoo seuraavan nurkan ja leikki jatkuu, kunnes vain yksi pelaaja jää jäljelle.
- Zombie-peli. Asetutaan piiriin. Yksi on zombie. Zombie kulkee kädet edellä vaappuen kohti yhtä oppilasta. Tämän tulee sanoa "my name is" ja jonkun toisen oppilaan nimi. Jos zombie ehtii kevyesti koskettaa oppilasta, ennen kuin tämä ehtii sanoa nimekseen toisen oppilaan nimen, jota kohti zombien seuraavaksi tulisi "vaappua", siirtyy oppilas keskelle zombieksi.
- Maa, meri, laiva -pelinä palautetaan mieleen viime kerran englanninkielisiin maihin liittyvät kuvakortit. Maita on kuitenkin neljä; Iso-Britannia, Yhdysvallat, Kanada ja Australia, joten oppilaiden kanssa sovitaan, mikä alue on mitäkin maata.
- How are you -hippa. Pelataan normaalia hippaa. Kun jää kiinni, jähmettyy johonkin asentoon. Toinen oppilas pelastaa tulemalla luokse, kysymällä "how are you?" ja kiinni jäänyt näyttää jonkin liikkeen aikaisemmilta kerroilta ja ilmaisee englanniksi voinnin.
- Harjoitellaan vielä taskunopan kanssa voinnin ilmaisua, kuten viime kerralla.
- Jatketaan värityskuvien väritystä, mikäli aikaa.
- Loppupiiri, jossa keskustellaan uudesta opitusta (tervehdyksistä "good morning" ja "good afternoon" sekä kerratuista asioista. Lopuksi loppurytmi/-loru.
6. tunti, teemana voinnin kyselyn kertaaminen sekä Euroopan kieltenpäivä / kielitietous
- Pelataan viime kerralla opittua "How are you?" -hippaa.
- Keskutellaan piirissä, mitä kieliä oppilaat tuntevat sekä mitä kieliä he tietävät, että heidän lähipiirissään käytetään/puhutaan.
- Näytetään lippuja eri maista ja kuunnellaan kielinäytteitä/musiikkipätkiä: pohjois-saame, viro, ruotsi, saksa, ranska, englanti, venäjä, espanja. Kielinäytteitä löydät esimerkiksi täältä.
- Soitetaan eri kielisiä musiikkinäytteitä tai edellisiä kielinäytepätkiä uudelleen. Sijoitetaan maiden liput eri paikkoihin luokissa. Oppilas kuuntelee näytteen ja menee sen lipun kohdalle, jonka kieltä uskoo näytteessä puhuttavan.
- Väritetään eri maihin kuuluvia värityskuvia. Värityskuvia löydät värityskuvakansiosta.
- Loppupiirissä puhutaan kielten merkityksistä lisäten kielitietoutta. Annetaan kotitehtävä: Kysy kotona, mitä kieliä teillä perheessä ja lähipiirissä puhutaa. Pyydetään haastattelemaan huoltajaa/isovanhempaa. Lopuksi tehdään loppurytmi/-loru.
7. tunti, teemana jo opitun kettaaminen sekä tvt-taitojen kehittäminen, Euroopan kieltenpäivä
- How are you? -hippa
- Tunnista kieli ja lippu! QR-koodi-suunnistus ja lippujen väritys (ohjeet ja linkit alla). Tuntikokonaisuuden suunnitellut Anita Zenger. Materiaalit ja QR-koodit laminoituina löytyvät materiaalipankista koululta.
- Lopuksi keskustellaan eri kielistä, miltä ne kuulostavat, miksi kieliä tarvitaan yms. sekä tehdään loppurytmi/-loru.
8. tuntin, teemana aikaisemmin opitun kertaus sekä lukusanat 1-5
- Aloitetaan kertomalla piirissä englanniksi, kuinka voi.
- Palautetaan mieleen englannikielisten maiden liput ja niihin kuuluvia asioita nurkkaleikin avulla.
- Laitetaan taululle kuvakortit numeroista 1-5. Toistetaan opettajan perässä useampaan kertaan.
- KIM-leikki: oppilaat laittavat silmät kiinni, opettaja poistaa taululta yhden lukusanan ja sekoittaa korttien järjestystä.. Avataan silmät, kuka huomaa ekana, mikä numero puuttuu? Sanotaan puuttuva numero englanniksi.
- Tehdään kehonumeroita: opettaja sanoo englanniksi numeron ja oppilaat tekevät kehostaan sen näköisen lukusanan.
- Väritetään, jos viime kerralta jäi keskeneräisiä värityskuvia.
- Loppurytmi/-loru.
9. tunti, teemana aikaisemin opitun kertaus sekä uutena lukusanat 6-10
- Kuulumisrinki. Opettaja kysyy vieressään seisovalta "how are you?" ja tämä vastaa englanniksi ja näyttää liikkeen. Seuraavaksi oppilas kysyy seuraavalta oppilaalta jne.
- Kuunnellaan ja lauletaan mukana "Countin 1-10 song".
- Toistatetaan oppilaille vielä taululta numeroita 1-10.
- KIM-leikki.
- Kehonumeroita.
- Piirrä parin selkään lukusana ja pari arvaa ja sanoo englanniksi.
- Pelikortit tai numerokortit + kärpäslätkät. Levitetään pienryhmän keskelle lukusanatkortit 1-10. Oppilaat saavat kärpäslätkät. Opettaja sanoo lukusanan englanniksi ja oppilaat lyövät kärpäslätkällä ko. lukusana. Se kenen kärpäslätkä lyö ekana/on pohjimmaisena, saa pisteen.
- Numerohippa. Pelataan normaalia hippaa. Pelastaa voi, menemällä kiinni jääneen luokse ja sanomalla suomeksi lukusanan 1-10 ja kiinni jäänyt sanoo sen englanniksi. Jos kumpikaan ei muista numeroa, käydään opettajan luona.
- Loppurytmi/-loru. Kotitethtävänä kerrata lukusanoja ja laskea kotona asioita.
10. tunti, teemana lukusanojen kertaus ja Halloween
- Lauletaan viime kerralta tuttu lukusanalaulu.
- KIM-leikki lukusanoista 1-10.
- Zombie-leikki oppitunnilta 4.
- Halloween-sanoja (a witch, a bat, a gjost, a black cat, a pumpkin, a spider) taululle. (Kuvakortit materiaaliarkussa koululla.) Toistetaan sanat.
- Pelataan poison-leikkiä eli myrkkysientä Halloween-sanojen kanssa.
- Piirrä/esitä ja arvaa -tehtävä parin kanssa Halloween sanoista.
- Halloween-värityskuva, jonka voi antaa kotiin loppuun väritettäväksi.
- Loppurytmi/-loru
11. tunti, teemana lukusanojen kertaus
Tunnin harjoitukset 1-3 kannattaa tehdä ulkona tai salissa.
- Lukusanahippa virityksenä.
- Jumppakortit. Heitetään kahta taskunoppaa. Toisessa on kuvakortteja liikkeistä, toisessa lukusanoja. Sanotaan lukusana nopasta ja tehdään kuvakortin mukaiset liikkeet yhtä monta kertaa mukana laskien.
- Lifeboat: muodostetaan "pelastusveneitä" opettajan sanoman lukusanan mukaisesti. Eli yhtä monta oppilasta per vene kuin sanottu luku. Pohditaan yhdessä, miten ratkaista tilanne, jos oppilaita ei ole juuri sopivaa määrää? Harjoitellaan yhteistyötaitoja.
- Keskittymisharjoitus. Oppilaat istuvat hiljaa silmät kiinni. Opettaja koputtaa erilaisia rytmejä ja oppilaiden tehtävänä on laskea ja sanoa englanniksi, kuinka monta koputusta he kuulivat.
- Poison-leikki lukusanakorteilla.
- Loppurytmi/-loru.
12. tunti, teemana värit, ilmaus "I like..."
- Nurkkaleikki. Uusina sanoina red, bue, green, yellow. Opettajalla on värejä edustavat laminoidut kortit, jotka laitetaan merkeiksi nurkkiin.
- Pelataan Fruit salad-peliä. Asetutaan piiriin ja jokaisella on jalkojensa juuressa pelimerkki, esim. kartio tms. Yksi menee keskelle ja sanoo "I like + jokin väri". Jos joku muu tykkää ko. sanotusta väristä, pitää lähteä omalta paikalta ja vaihtaa paikkaa. Ilman paikkaa jäänyt pääsee keskelle jne peli jatkuu.
- Kuunnellaan laulu "Rainbow colours".
- Kerrataan taululla kuvakorttien avulla laulussa opittuja värejä.
- Poison-leikki värikorttien avulla.
- Pelataan "värissiä" / "peiliä". Peili sanoo värin ja lukusanan 1-10. Hän, jolla on vaatteissaan ko. väriä, saa ottaa sanotun lukumäärän ja jalan mitan verran askeleita.
- Loppurytmi/-loru. Kotitehtävänä laulaa Rainbow colours -laulua. Linkki lähetetään kotiin.
13. tunti, teemana värien ja "I like" -ilmauksen kertaus sekä Thanks
- Fruit salad -peli + I like -ilmaus.
- Rainbow colour -song.
- Kysymys "What colour is this?" Näytetään eri asioita ja kuvakortteja. Oppilaat sanovat värin englanniksi.
- Kuljetaan musiikin tahdissa luokassa. Kun musiikki pysähtyy, opettaja sanoo englanniksi värin ja oppilas siirtyy luokassa osoittamaan jotain asiaa, mikä on sanotun värin värinen.
- Katsotaan kiitospäivästä video osissa. Keskustellaan, mikä ko. päivä on ja miksi ja missä sitä vietetään.
- Keskustellaan ensin pienryhmissä, mistä asioista ollaan itse kiitollisia ja puhutaan niistä vielä yhteisesti.
- Piirretään Thanksgiving kuvat. Tämä kotitehtävänä, jos jää kesken.
- Loppurytmi/-loru.
14. tunti, teemaa opittujen asioiden kertausta sekä itsearviointia
- Kerrataan yhdessä värit, lukusanat, kuulumisten kysyminen.
- Värilautapeli. (Löytyy materiaaliarkusta.)
- Värityskuva (löytyy materiaaliarkusta). Värityskuvasta saa värittää ko. värin alueen, kun on ensin löytänyt luokasta ko. värin englanniksi. (Piilotettu luokkaan etukäteen)
- Opettaja käy läpi itsearviointilomakkeen oppilaiden kanssa yksitellen. Itsearviointilomake viedään kotiin ja siihen pyydetään huoltajan allekirjoitus.
15. tunti; teemana joulu
- Kuunnellaan ja harjoitellaan liikkeet lauluun "We wish you a merry Christmas".
- Käydään läpi talveen ja jouluun liittyviä kuvakortteja. (Nämä kuvakortit löytyvät materiaaliarkusta.)
- Elävä muistipeli opetelluista sanoista. Peliä pelataan niin, että oppilaat ovat kyykyssä muistipelin osina,
kahdella oppilaalla on aina samanlainen harjoiteltavan sanaston
sanalappu tai sana-+kuvalappu. Yksi aloittaa kysyjänä ja se, kenet hän
valitsee, nousee seisomaan ja sanoo oman sanansa. Aina, kun löytyy pari,
kyseiset pelaajat tulevat kysyjiksi ja peli jatkuu, kunnes muistipeli
on pelattu loppuun.
- Muistipeli kortein pienryhmissä opetelluista sanoista.
- Loppurytmi/-loru
16. tunti, teemana kehonosat
- Virityksenä aiheeseen Super Simple Songs Head, Shoulders, Knees & Toes, featuring Mr. Fox.
- Kehonosien tanssi. Opettaja sanoo kehonosan, joka "johtaa" liikettä. Kun musiikki sammuu, etsiään pari ja laitetaan parin kanssa ko. kehonosat yhteen tai jos kontaktia tulee välttää, laitetaan ko. kehonosa lattiaan kiinni.
- Toistetaan vielä kehonosat, jotka ovat tulleet esille kehonosatanssissa. Kehonosakortteja löytyy materiaaliarkusta.
- Taskunopat. Otetaan kaksi noppaa ja laitetaan taskuihin eri kehonosien kuvia. Heitetään kahta noppaa. Toinen parista laittaa yhteen sen kehonosan, joka tuli "hänen nopastaan" parinsa sen kehonosan kanssa, joka tuli "parin nopasta".
- Piirretään ja väritetään hirviö. Tässä tehtävässä yhdistyy numerot ja kehonosat. Opettaja voi kertoa tarinaa ja oppilaat piirtävät sitä mukaa. "Our monster has one head" / "three eyes" tai "draw four ears" jne. Lopuksi katsotaan millaiset hirviöt saatiin aikaan ja ne voidaan myös värittää opettaja antamien ohjeiden mukaan, jolloin tulee värit kerrattua. Idea Vinkkivihosta s. 25.
- Kysellään lopuksi oppilailta, onko jotain kehonosia, mitä he haluavat oppia vielä lisää tänään opitun lisäksi.
- Loppurytmi/-loru.
17. tunti, teemana kehonosien kertaus
- Alkuun laulu viime kerralta.
- Kehonosien toisto Wordwall-hyrrän avulla.
- Kehonosatanssi viime kerralta. Tauon aikana lisäksi tervehditään paria ja kysytään parilta, "how are you?" ja pari reagoi kysymykseen.
- Taskunoppaharjoitus viime kerralta.
- Kehonosarentoutus. Asetutaan parin kanssa lattialle, toinen vatsalleen. Toinen parista saa tennispallon. Opettaja sanoo kehonosan englanniksi ja pari hieroo kevyesti tennispallolla pariaan. Vaihdetaan osia, kun kaikki kehonosat käyty rauhallisesti läpi.
- Loppurytmi/-loru.
18. tunti, teemana kehonosien kertaus
- Virityksenä hassuttelulaulu Tooty ta (suomeksi Sutsisatsi).
- Kehonosatanssi ja kuulumisten kysely parilta.
- Wordwall-hyrrä viime kerralta ja kehonosien kertaus.
- Rikkinäinen puhelin - kehonosat. (Idea Vinkkiviuhkasta.) Jaetaan oppilaat kahteen tai kolmeen jonoon. Opettaja kuiskaa ensimmäisille yhden kehonosan, joka kuista sen jonosta seuraavalle jne. Viimeiset sanovat, mitä kuulivat. Se ryhmä, joka kykeni "kuljettamaan" sanan oikein loppuun saakka, saa pisteen. Pelataan niin kauan, että jokainen saa olla jonossa ensimmäinen.
- Tuolileikki. Asetetaan tuoleja piiriin. Yksi tuoli liian vähän. Opettaja luettelee sanoja englanniksi. Kun oppilas kuulee luetelluista sanoista kehonosan, tulee hänen istua. Voidaan vähentää yksi tuoli lisää ja yli jäänyt oppilas tulee opettajan apulaiseksi tai jätetään "kilpailumuoto" pelistä pois ja vaan jatketaan peliä.
- Loppurytmi/-loru.
19. tunti, teemana jo opitun kertaaminen
- Istutaan piiriin
lattialle ja kysytään jokaiselta What's your name? How are you? Vastataan "my name is..." ja "I'm
good/great/wonderful/tired/hungry/not so good." Voitte käydä
ne vielä läpi.
- Lauletaan ja leikitään jompi kumpi viime kertojen kehonosalauluista.
- Palatkaa
piiriin, kysellään kehonosia englanniksi, heilutetaan sitä kehonosaa, jonka opettaja sanoo.
- Vinkkiviuhkasta kehonosakosketus-harjoitus.
- Myrkky -
Poison -leikkiä kehonosakorteilla
- Vinkkiviuhkasta sanakisa Battle tunnin loppuun kehonosasanoista.
- Loppurytmi/-loru.
20. tunti, teemana talvi, lumiukko, TVT, I have -ilmaus
- I'm a little snowman -laulu ja leikki. Ohjeet ja sanat lauluun alla.
- Kerrataan laulun lumiukon osat englanniksi ja piirretään ne samaan aikaan taululle opettajajohtoisesti. Toistetaan osat useampaan kertaan.
- Jaetaan oppilaat pareihin. Annetaan per pari yksi noppa, valkoinen paperi, musta ja oranssi kynä sekä yhden kynän värin he saavat itse päättää. Piirretään samaan tahtiin kaikkien kanssa. Opettaja sanoo jonkun lumiukon osan englanniksi, aloitetaan lumipalloista. Oppilas heittää noppaa ja sanoo nopan osoittaman silmäluvun englanniksi ja piirtää niin monta palloa tai muuta opettajan sanomaan lumiukon osaa. Eli lumiukoista tulee hyvin eri näköisiä.
- Esitellään omat lumiukot toisille pareille ja lasketaan myös jokaisen lumiukon osat.
- Tehdään Chatter pix lumiukoista puhuvat. Oppilaat äänittävät lumiukot sanomaan "my name is...." ja "I have..." eli lumiukko kertoo itsestään, miten monta esim. kättä sillä on.
- Loppurytmi/-loru.
I'm a little snowman, look at me. > Näytä itseä
These are my buttons, 1 2 3. > Osoita "nappeja" ja laske mukana.
These are my eyes and this is my nose. > Osoita silmiä ja nenää
I wear a hat and scarf. Brrr...it's cold! > "Pue" päähän hattu ja huivi kaulaan. Halaa itseä ja "hytise"!
21. tunti, Valentine's Day
- Katsotaan video History of St. Valentine's Day osissa ja keskustellaan, miksi ystävänpäivää juhlitaan ja mikä sen alkuperäinen tarkoitus on ollut sekä siitä, miten iso juhla se on Amerikassa.
- Opetellaan ystävänpäivään liittyviä sanoja ja liitetään niihin liike.
- a heart = tehdään sormilla sydän
- a hug = halataan itseä
- friends = "uintiliike" eli näytetään koko omaa ryhmää
- roses = "haistellaan" kukkaa isoin elein
- kiss = lentosuukko
3. Askarrellaan lopuksi kortit, joiden mallit materiaaliarkussa. Opetellaan kirjoittamaan kortteihin "Happy Valentine's Day!"
4. Loppurytmi/-loru
22. tunti, teemana eläinsanoihin tutustuminen
- Pelataan pihalla Afrikan tähteä (Afrikan tähden ideoineet Anita Zenger ja Jonna Höckert Suomen ladun pihapelien pohjalta.) Opettajalta/ohjaajalta saa lisää rahaa, jos tekee eläinkortin liikkeen ja sanoo eläimen englanniksi. (Materiaalit Afrikan tähteen valmiiksi laminoituna Kartanon yksiköstä. Eläinliikekortteja materiaaliarkussa.)
23. tunti, teemana eläimet, kysymykseen myönteinen ja kielteinen ragointi
- Toistetaan eläimet (a rabbit, a frog, a parrot, a monkey, a horse, an elephant)
- Tehdään toistoista räppi Incrediboxin avulla.
- Pantomiimia eläinsanojen opetteluun pareittain. Pari arvaa ja toinen sanoo yes / no.
- Battle eläinsanoista.
- Värityskuva, jossa mm. tunnilla opittujen eläimien kuvia. Värityskuva löytyy materiaaliarkusta.
- Loppurytmi/-loru.
24. tunti, teemana eläimet, tanssi
- Wordwall-Onnenpyörä eläimistä. Palautetaan sanat mieleen.
- Bamboozle-tietovisa eläimistä.
- Kärpäslätkät + eläinkortit. Jaetaan oppilaat pienryhmiin ja opettaja sanoo eläimen englanniksi, "lyödään" sanottua eläinkorttia.
- Eläintanssi. Esitetään / liikutaan kuten jokin opiskeltu eläin musiikin tahtiin 8 musiikin iskua ja tehdään sitten X-asento ja "jäädytään" = freez. Jatketaan liikkumista eri eläintä esittäen ja taas jäädytään 8 iskun jälkeen. Jatketaan niin kauan, kunneson neljää eläintä esitetty. Toistetaan ja harjoitellaan muutamaan kertaan "koreografia" valmiiksi. Esitetään oma tanssi parille ja pari painaa mieleen, mitkä eläimet näki parin esittävän ja sanoo nämä englanniksi. Vaihdetaan osia ja toinen saa esittää oman tanssinssa toiselle.
- Värityskuvan värittäminen loppuun viime kerralta.
- Loppurytmi/-loru.
25. tunti, teemana pääsiäinen
- Word hunt - Easter -harjoitus. (Teematuntiin lisää ideoita täältä.) Koska ei ole vielä tarkoitus harjoitella kirjoittamaan ja lukemaan englantia, voi sanat myös suomentaa paperiin, jolloin harjoitellaan suomen lukutaitoa.
- Valitaan osa etsityistä sanoista ja pelataan niistä nurkkaleikkiä.
- Pelataan etsityistä sanoista Poison-leikkiä.
- Askarrellaan pääsiäiskortit ja opitaan kirjoittamaan "Happy Easter!"
- Loppurytmi/-loru.
26. tunti, teemana eläimet
- Karhu nukkuu -leikki, mutta englanniksi erilaisella lorulla.
- The Teddy Bear sleeps, one, two, three.The Teddy Bear sleeps, four, five, six.The Teddy Bear sleeps, seven, eight, nine. The Teddy Bear sleeps, ten! Turn around and run! (Runo: Liisa Taimen)
- Tanssitaan / liikutaan luokassa, kuten opettajan englanniksi sanoma eläin.
- Käsinuket. Opetellaan lisää eläimiä tutustumalla käsinukkejen avulla lisäsanastoon. Oppilaat saavat esittää käsinukeillaan rooleja ja käydä kysymässä toisilta käsinukeilta kuulumisia.
- Eläin-bingo. (Valmiita bingo-pohjia materiaaliarkussa.)
- Poison-peliä eläinkorteilla.
- Loppurytmi/-loru.
27. tunti, teemana eläinsanaston kertaus ja syventäminen
- Karhu nukkuu -leikki viime kerralta.
- Nurkkaleikki, muutama uusi eläin, mm. a snake.
- Poison-peli.
- Kärpäslätkät + eläinkortit.
- Jutellaan, mitä ruokasanastoa oppilaat haluavat tulevaisuudessa oppia.
- Loppurytmi/-loru.
28. tunti, teemana viikonpäivät
- Laulu "Days of the Week" -song
- Sanojen toistoa ja KIM-leikkiä taululla.
- Muotolaatat. Mene sille laatalle, joka "edustaa" oikeaa viikonpäivää. Opettaja sanoo päivän englanniksi.
- Kärpäslätkät + viikonpäivä kortit. (Viikonpäiväkortit löytyvät laminoituna materiaaliarkusta.)
- Fruit salad > viikonpäivillä. Jaetaan jokaiselle oma viikonpäivä. Keskellä oleva sanoo englanniksi yhden viikonpäivän ja ne, jotka on nimetty ko. viikonpäivän mukaan lähtevät pois paikaltaan. Kaikki saa liikkumaan sanomalla "Fruit salad".
- Loppurytmi/-loru.
29. tunti, teemana lukusanat, värit, viikonpäivät ja ruoka, vappu-tunnelmaa
- Levitetään kumiset lukusanalaatat liikuntasalin lattialle. Opettaja sanoo lukusanan, oppilas etsii, missä on sen numeroinen laatta. Ekana laatalle mennyt saa pisteen.
- Jaetaan oppilaat pareihin. Oppilaat saavat kärpäslätkät ja ilmapallon. Pelataan ilmapallosulkapalloa. Pyritään lyömään ilmapalloa ja sanomaan lukusana ja laskemaan parin kanssa kymmeneen saakka tai pidemmälle, jos pari jo osaa. Kuka saa pallon pysymään ilmassa ja kuinka monen lyönnin ajan?
- Pyritään ilmapallosulkapallon tavoin luettelemaan viikonpäivät englanniksi vuorotellen parin kanssa.
- Pyritään vielä pitämään kaikki ilmapallot ilmassa niin, että lyödessään ilmapalloa kädellään, oppilas sanoo pallon värin englanniksi.
- Esitellään ruokasanakortteja salin lattialla. Kysellään, mitkä sanat oppilaat haluavat oppia. Valitaan kuusi.
- Toistetaan valitut sanat ja pelataan vielä hetki Poison-leikkiä näillä sanoilla.
- Loppurytmi/-loru.
30. tunti, teemana ruoka
- Ruokakortteja taululle, sanojen toisto.
- KIM-leikki.
- Poison-leikki.
- Huchy Buchy -leikki ruokasanoilla. Oppilaat asettuvat piiriin luokan takaosaan (siirtäkää hiukan pulpetteja) muotolaatoille (kaapissa) seisomaan. Suljetaan silmät. Oppilaiden joukosta valitaan Huchy Buchy niin, että vain hän itse tietää tulleensa valituksi (valinta voidaan tehdä esim. koskettamalla oppilasta selkään). Kysyjä kutsutaan sisään ja hän kysyy "your food?" ja pelataan muuten, kuten esimerkiksi oppitunnila 1.
- Värityskuva ruoista, joita opiskeltu.
- Loppurytmi/-loru.
Lisää ideoita ruokien opiskeluun s. 60.
31. -32. tunti, teemana kertaus ja itsearviointi, kielenoppimisstrategiat
Pelataan lautapelejä, väritetään keskeneräisi kuvia ja käydään vuoron perään opettajan kanssa arviointikeskustelussa. Pohditaan myös yhteisessä keskustelussa, mitä tänä vuonna on opittu englanniksi ja mitä sekä miten halutaan oppia lisää.